Op zoek naar de nieuwe Karajan!

Morgen starten in de Kursaal van Besançon de kwartfinales van het international dirigentenconcours. Maar hoe ziet het traject er eigenlijk uit voor een kandidaat?

"Het verloopt als een normale wedstrijd: twintig kandidaten betreden het strijdtoneel. Die twintig zijn geselecteerd uit meer 300 sollicitanten die hun cv instuurden. Daarna wordt het een afvallingskoers door vier rondes. Voor de kwartfinale morgen zijn er nog 10 van de oorspronkelijke 20 kandidaten over. Overmorgen, voor de halve finale, zullen het er nog 6 zijn, en voor de grote finale op vrijdag avond blijven er maximaal 3 kandidaten over, tot er één tot winnaar wordt gekozen en de grand prix in ontvangst neemt.

Tijdens de eerste ronde hebben de 20 kandidaten enkel 12 minuten de tijd om te tonen wat ze kunnen. Alle kandidaten moeten ook dezelfde stukken dirigeren, met het volledige orkest, zodat we ze objectief kunnen beoordelen. Er zit van alles tussen: Opera & Symfonie, barock & hedendaags. We proberen zo veel mogelijk dimensies van de klassieke muziek aan bod te laten komen." [Lees het hele interview in Staalkaart!]

Michel Tabachnik, dirigent & jurylid van het internationaal dirigentenconcours.

0 reacties:

Een reactie posten

 

Twitter Updates