Eén orkest en tien kandidaten

Besançon, Kursaal. Onze musici maken zich klaar voor de 1/4 finales van het internationaal dirigentenconcours.

Het is spannend, want een dergelijk concours begeleiden is iets geheel anders dan ‘gewoon’ een concert spelen. Ons orkest heeft zopas de orkesttrekken doorgekregen die de jury heeft gekozen. Ieder van de 10 kandidaten zal vandaag dezelfde drie fragmentjes Debussy, Messiaen en Brahms met het orkest repeteren, onder het waakzaam oog van de zeven juryleden op het eerste balkon. Het zijn korte stukjes muziek, en het is maar logisch dat de ene muzikant meer te spelen heeft dan de andere.

Lode Cartrysse (Engelse hoorn) bijvoorbeeld zal vandaag een moeilijke partij voor zijn rekening moeten nemen in Nuages van Debussy: de jury heeft een deel uitgekozen met een lange solo voor Lode. Deze solo tijdens een concert één keer perfect te spelen, vergt al enorme concentratie. Vandaag zal Lode het maar liefst 10 keer achter elkaar moeten spelen!

“Het is zowel fysiek alsook mentaal een hele uitdaging: zeker omdat er elke keer een redelijk lange pauze tussen ligt. 10 keer achter elkaar van nul naar 100 schakelen, daarvoor is concentratie nodig. In de laagte is het ook al niet makkelijk spelen. Dan nog hetzelfde fragment iedere keer met een andere chef: de ene chef slaat het in 6/4, de andere in 4/4, en de volgende in 3/4 - dat is wel even wennen.”

De drie trombones daarentegen hebben minder te spelen: amper acht noten voorzien de doorgegeven orkesttrekken voor David Rey, Tim Van Medegael en Marc Joris. Het is dus 10 keer dezelfde 8 noten spelen, voordat alle 10 kandidaten zijn gepasseerd...

0 reacties:

Een reactie posten

 

Twitter Updates