Take off minus one.


395 mails, tientallen telefoontjes, 7 bezoeken aan de consulaire diensten van de Chinese Ambassade, 1 contract en véél geduld: dat heb je nodig om een 'performance permit' (te bewonderen en te aanbidden op de foto hiernaast) te verkrijgen. En een 'official letter of invitation'. En de nodige 'visa'. En 'preferred seating' in het vliegtuig. En een temperatuur en drukgecontroleerde cargo-vlucht.
Het is duidelijk: naar China touren dat doe je niet zomaar, daar hoort een hele papierwinkel bij!

Mijn collega's en ikzelf hebben daarnaast nog de nodige informatiebrochures, ettelijke lijsten met kilo's informatie, foto's, ... gemaakt en verzameld, om onze musici veilig, op tijd en goed geïnformeerd in China te krijgen.

De cultuurverschillen tussen Europa en China zijn nu al duidelijk: Daar waar wij de gewoonte hebben om tot 4 jaar op voorhand concerten en tournees in te plannen, is het voor een Chinees doodnormaal om letterlijk 14 dagen voor vertrek nog een aanpassing aan het tourschema te doen. Ondenkbaar in Europa, perfect mogelijk in China. Administratie echter, daar zijn de Chinezen strak in de leer, en wij toch wel wat losser.

Nu goed, het maakt de goesting om te touren eigenlijk alleen maar groter, ik kijk er echt naar uit om met ons fantastisch orkest aan dit avontuur te beginnen.

Mijn handbagage steekt alvast vol met indrukwekkende brieven, toestemmingen en documenten!

敬礼!

Bart

0 reacties:

Een reactie posten

 

Twitter Updates