On the road to Austria

Op tournee: Brussels Philharmonic en Michel Tabachnik staan deze maand terug in Wenen (een concert in Musikverein) en Salzburg (drie concerten in Großes Festspielhaus).



Tchaikovsky’s Vioolconcerto werd lange tijd beschouwd als onspeelbaar. Intussen is het ‘hét vioolconcerto der vioolconcerten’, en ironisch genoeg blijken net die eigenschappen die het eerst moeilijk maakten later net de reden voor een ereplaats in de muziekgeschiedenis. De Oekraïense violist Valeriy Sokolov beheerst het werk tot in de puntjes, zoals blijkt uit de commentaar van de BBC: "Sokolov biedt een aantrekkelijke combinatie van zijde en staal. Hij doet recht aan de lyrische tederheid van het Concerto en is in staat om schijnbaar moeiteloos de spanning op te voeren." Ook Bartóks Concerto voor orkest is één van de absolute meesterwerken van de twintigste eeuw. De componist schreef dit fantasierijke stuk in de VS, waar hij tijdens WOII heen vluchtte. De Europese première van het werk werd gespeeld door de voorganger van Brussels Philharmonic, voor wie Bartók een grote bewondering had: “Het orkest kan als één van de beste ter wereld beschouwd worden”, zei hij in 1937 in Brussel.

We kijken alvast uit naar onze terugkeer naar de grote Oostenrijkse podia en zullen vaak verslag uitbrengen via onze reisblog!

0 reacties:

Een reactie posten

 

Twitter Updates