Otto Derolez: 'zoals een leeuw temmen in de jungle!'


Sinds enkele dagen wijzen alle kompassen van Brussels Philharmonic Noord-Oost ! Op 5 oktober spelen we namelijk in Hannover, de grote Universiteits- en Messe stad in Niedersachsen. Met Brussels Philharmonic doorkruisen we sinds meerdere jaren de Bondsrepubliek, van Aachen naar Berlijn, van Wilhelmshaven naar Garmisch-Partenkirchen, van Düsseldorf naar Stuttgart. Op de belangrijkste concertpodia behalen we er grote successen. Maar Hannover is nog onontgonnen terrein !

Ik heb het geluk bij  de Hongaarse Prof. André Gertler gestudeerd te hebben, en die gaf zowat zijn hele leven les aan de Musikhochschule van Hannover. Ook al zijn meester-en zomercursussen vonden plaats in Hannover, of in pittoreske stadjes in de buurt, zoals Goslar, Wolfenbüttel of Bad Harzburg. Heerlijke herinneringen heb ik daaraan. Niedersachsen is wel wat koeler dan de meeste Duitse « Bundesländer » die we met Brussels Philharmonic al bezochten. Zo kan je de architectuur tussen Bayern en  die van bvb. Schleswig-Holstein echt niet vergelijken. Evenmin kan je de muziek van de Beierse Richard Strauss vergelijken met die van de Noord-Duitse Anton Bruckner.

Maar Duitsers zijn allen gelijk wanneer je ‘hun’ muziek speelt. En zeker als je ze gedreven en passioneel speelt. Dan gooien ze de strenge reputatie van contrôle en gereserveerdheid van zich af, en wordt elk concert een feest ! Eens te meer hebben we dat gemerkt op ons laatste optreden in Garmisch. 2 Jaar geleden al speelden we er op het wereldvermaarde Richard Strauss Festival, en na een schitterend ‘Ein Heldenleben’ en ook afgelopen zomer, na een zinderende ‘Also sprach Zarathustra !’ kregen we telkens een dermate warm en niet aflatend applaus, ongelofelijk ! Elke keer opnieuw uitverkochte zalen vol mensen, vervuld van geestdrift en vervoering, die ons na de concerten kwamen feliciteren, met een grenzeloos enthousiasme en een schittering in de ogen die boekdelen sprak. Ook bij Strausss’ 4 letzte lieder die we in het Konzerthaus te Berlijn speelden : soortgelijke, hartverwarmende reacties bij het publiek. Berlijn, toch een heel ander type stad, een echte moderne, bruisende metropool, vergeleken met het traditionelere, meer katholieke zuiden.
Brahms spelen in Noord-Duitsland, dat is zoiets als een leeuw temmen in de jungle ! Brahms vertoefde dan wel een groot deel van zijn leven in Hamburg, spreekwoordelijk een  boogscheut van Hannover, zijn muziek is geworteld in de strenge structuren typisch voor de Noord-Duitse « Kultur ». Maar onze liefde en passie voor Brahms zal ook bij  het Hannovers publiek de harten sneller doen slaan, … om ze uiteindelijk ook te veroveren. Daar ben ik van overtuigd !

Otto Derolez
Concertmeester Brussels Philharmonic, 3 october 2014


0 reacties:

Een reactie posten

 

Twitter Updates