Brussel, Hannover, Parijs, Brugge... en St. Petersburg!

Met concerten in België, Duitsland en Frankrijk heeft ons orkest een bijzonder drukke week achter de rug. Maandag zijn we terug 'on the road' voor een concert in Aix-en-Provence, maar dit weekend blijven we graag thuis voor Klara's 'Iedereen Klassiek' in het Concertgebouw. 

Daar is een bijzondere rol weggelegd voor Hans van der Zanden, aanvoerder hoorn bij Brussels Philharmonic. Verleden week schitterde hij in Brahms 3 (remember de prachtige hoornsoli in de derde beweging) en de wereldpremière van Michel Tabachnik's 'Livre de Job'. En vandaag staat hij als solist op het podium met Haydn's 2de hoornconcerto!

We vroegen Hans wat dit concerto voor hem betekent.

"Haydn’s 2e concerto is een van de zeker 4 concerti die hij geschreven zou hebben. Het eerste scheef hij onder bizarre omstandigheden - zo zou hij in de compositie de hobo’s en violen omgedraaid hebben, waarna hij een persoonlijk commentaar schreef „geschrieben während im schlaf”. Twee van de vier concerti zijn verloren gegaan. Het (vermeende) tweede, dat ik vandaag speel, zou ook aan een andere componist toegeschreven kunnen worden, wellicht zijn broer Michael. Maar persoonlijk denk ik dat het concerto echt aan Joseph Haydn toebehoort. Het prachtige middendeel, in mineur geschreven, laat het instrument werkelijk zingen, terwijl de hoekdelen bruisen van energie en bizarre intervallen. Het werk hoort dan ook bij de grote uitdagingen voor elke hoornist!"

We wensen Hans alvast veel plezier bij het spelen vanavond!

Na zijn optreden met Brussels Phil, vertrekt Hans naar Rusland, waar hij het eerste Hoornconcerto Op.11 van Richard Strauss zal spelen tijdens het het Richard Strauss Festival Samara.

Daarna gaat hij naar St. Petersburg om samen met het St. Petersburg Symphony Orchestra het derde Hoornconcerto van Mozart te spelen, een aantal masterclasses te verzorgen én een solorecital te geven in het beroemde Sheremetev Palace. Daar speelt hij de wereldcreatie van de Sonate voor Hoorn & Piano van componist Cees Nieuwenhuizen, die aan Hans opgedragen is.

"Al met al een leuke uitdagende periode, waarna er weer mooie reeksen en tournee’s met Brussels Philharmonic zullen volgen!'" 


0 reacties:

Een reactie posten

 

Twitter Updates