Instrumentenfonds op tournee!


Het instrumentenfonds van Brussels Philharmonic heeft zijn eerste instrumenten gekozen, en ze zijn voor het eerst mee op tournee! Een viool en een contrabas zijn reeds aangekocht, twee altviolen worden nog getest.

Francis Vanden Heede speelt al twee maand op een Petrazzini (1904, Milaan). Deze Italiaanse luthier maakte per jaar 4 à 5 instrumenten en viel vaak in de prijzen op internationale luthierwedstrijden. Recent is de viool gerestaureerd door Frederic Rowe in Londen. Ze werd 2007 geveild via Christies en is nu bij Brussels Philharmonic terechtgekomen.

“Een handschrift verandert uiteraard niet met een andere vulpen. Maar de nieuwe viool klinkt veel luider dan mijn vorig instrument. Het eerste concert heb ik zelfs met oordopjes gespeeld, gewoon om beter te kunnen filteren. Het speelt wel heel makkelijk:  met minder moeite heb je een mooiere klank. Zoals in een goede auto: je geeft gas en je bent weg. Het is aangenaam om te weten dat je alles aankunt met je instrument… je moet je geen zorgen meer maken!"

Martin Rosso speelt nu al een kleine maand op een nieuwe contrabas gebouwd door Thomas Davies (Birmingham 1892). "It is so comfortable. You fly with it", zegt Martin.

Altisten Agnieszka Kosakowska en Stephan Uelpenich bespelen twee instrumenten waarvan nog moet worden beslist of ze worden aangekocht. Ze zijn beiden zeer optimistisch.

Waarop moet je letten als je op zoek gaat naar een altviool?
"In de loop van de geschiedenis zijn er redelijk veel verschillende vormen van altviolen ontwikkeld. De marge gaat van 43cm – 38cm. Altviolisten hebben de luxe dat ze zich hun instrument kunnen uitkiezen in verhouding met hun lichaamsbouw. Dit instrument heeft nu een iets slankere corpus dan mijn oud instrument, maar gelukkig dezelfde lengte. Het is prachtig. Voor een muzikant met kleine handen zou het echter moeilijk bespeelbaar zijn..."


0 reacties:

Een reactie posten

 

Twitter Updates