Grote componisten en mysterieuze arrangementen

Een prachtzaal in hartje Keulen, in de schaduw van de Dom, naast het wereldberoemde Museum Ludwig: de Philharmonie staat bekend om haar schitterende akoestiek, die sinds de opening in 1986 door het natuurlijke verouderen van het hout nog zou zijn verbeterd.

2096 zitplaatsen in 360° rond het podium. Gezien het concert vier weken geleden al uitverkocht was, zijn de 100 staanplaatsen in de bovenste galerij ook nog verkocht - dus telde ons concert vanavond 2196 toeschouwers.

Het programma werd goed gesmaakt: Beethovens 7de Symfonie, en 5de Pianoconcerto met de jonge Duitse pianist Ingolf Wunder. Wunders meesterlijk gespeelde bisnummer, Mozarts 'Rondo alla Turca', was gespreksonderwerp nummer één tijdens de pauze. Iedereen kent het wel, maar in deze vorm hadden we het nog nooit gehoord. Een arrangement van Gershwin misschien? Lutoslawski? Of van Ingolf Wunder zelf..?

Later bleek het een bewerking van de Russische pianist Arkadi Arkadjevitsj Volodos. Ik had van die naam nog nooit gehoord, maar zal hem zo snel niet meer vergeten. Hij wordt door kenners 'de hedendaagse Horowitz' genoemd en staat bekend om zijn notoir moeilijke arrangementen waarbij hij de melodie speels voorziet van schijnbaar onmogelijk uitvoerbare tegenstemmen en verrassende harmonieën. Nieuwsgierig? Beluister Volodos op Youtube!

Anke

0 reacties:

Een reactie posten

 

Twitter Updates