Logboek van een nieuwe harp

Net voor het einde van het seizoen zijn de twee oude harpen van Brussels Philharmonic vervangen door nieuwe instrumenten.


Eline Groslot, harpiste: “Het is altijd een avontuur met een nieuw instrument, je weet nooit wat het zal geven.


De oude harpen waren bijna 100 jaar oud en dus redelijk versleten: een harp gaat normaal gezien niet langer dan 20 jaar mee, zeker als ze vaak wordt vervoerd.
“De klanktafel is in het begin helemaal recht. Door de spanning, die ergens tussen 2000 en 3000 kg ligt, gaat de klanktafel als maar boller staan. En de mechaniek verslijt ook. Een harp functioneert nu eens niet naar hetzelfde principe als een viool, die steeds beter wordt met de tijd. Een harp moet je na een tijd gewoon vervangen.” En dat is nu gebeurd.

Deze modellen zijn gebouwd in Mouzeil, door het Franse bedrijf Camac. Het Concertgebouworkest heeft trouwens juist dezelfde aangekocht. “De mensen van Camac zijn met een selectie van acht harpen naar Brussel gekomen, om ons in Studio 4 te laten kiezen”.

Op 28 mei werden ze geleverd, juist op tijd om mee op reis te gaan naar Duitsland & Oostenrijk. Eline is heel tevreden: geen problemen met de stemming, en de klank van de twee instrumenten harmoniseert perfect.

0 reacties:

Een reactie posten

 

Twitter Updates